error: Content is protected !!

공원 녹지를 끌어들인 호찌민 주택

VTN Architects | VTN 아키텍츠.

.

.
The site of Stepping Park House is located in a new residential area of Ho Chi Minh City with a park to its northern side. It is a rare opportunity to get a site in Ho Chi Minh City which is adjacent to a green public space; the architects therefore focused on designing a house which could become an extension to its environment – by integrating the green of the park into the interior space of the house.

베트남 호찌민의 새로운 주거 지역에 들어선 이 집은 북쪽으로 근린공원과 마주하고 있다. 호찌민에서 녹음이 있는 공공장소와 가까운 곳에 부지를 얻기란 쉽지 않은 일이라, 건축가는 공원의 싱그러움을 집안으로 끌어들여 자연환경이 계속 확장되는 듯한 공간으로 만들고자 했다.
.

.

.
1층에서 3층까지 대각선 방향으로 커다란 보이드가 건물을 관통한다. 1층은 공원을 향해 열려 있는 거실이 있고, 꼭대기 층에는 녹음으로 뒤덮인 가족실이 자리한다. 군데군데 창이 뚫린 외벽은 담쟁이 덩굴이 심어져 바깥에서 내부로의 사생활을 보호한다. 외벽 위쪽에는 루버가 달려 내부에 적당한 그늘을 제공한다. 계단이나 식물, 나무와 같은 자연을 한데 아우르는 보이드를 통해 개별 방에는 따사로운 햇살이 들어온다. 공원에서 이어져 온 자연 요소가 집 구석구석까지 퍼지면서, 실내이지만 숲과 비슷한 환경을 만들어 낸다. 시선이 트인 공용 공간과는 달리, 침실과 같은 개별 공간은 닫힌 볼륨 안에 배치되었다. 이러한 볼륨에 뚫린 창문 앞마다 나무를 심어 직사광선을 차단하고 바람을 식히며 집안에 활기를 불어넣는다.
.

.

.

.
A large void was created by cutting the volume through three floors, in the diagonal direction of the section. On the ground floor, the void serves as living room, open to the park; on the top floor is a green-covered family room. The façade surrounding the void is planted with ivy. Louvres provide shade for the top floor. The void incorporates both circulation elements and natural elements like plants and trees, providing the private rooms with additional natural light. It gives a feeling, to all three floors of the building, of continuity with the park. The house aims to create an environment similar to a forest, albeit indoors.Unlike the home’s common spaces, private rooms such as bedrooms are placed within solid volumes. Trees, planted in front of the openings of these volumes, block direct sunlight, cool the wind and enliven the interior space with greenery. 
.

.
The void opens diagonally upwards, bringing natural ventilation throughout the house, as a result of the chimney effect. In this way the use of air conditioners is minimized. Walking through the space, one feels a breeze moving from the living room to the top floor of the house. The green façade eases some of the the intense sunshine of the tropical climate. This model could become a precedent for housing in tropical regions.This house is one of the latest projects in a housing series called “House for Trees”. The shortage of green space in Vietnam is known to cause environmental problems such as urban flooding, overheating and air pollution. Presenting a solution to this problem is an urgent challenge that architecture needs to address. VTN architects attempts to integrate greenery and planting as much as possible, even in the smallest houses, creating pockets of parkland in the city, with the eventual aim that the “green building” spreads across the world.
.

.
대각선 위로 열린 보이드는 굴뚝 효과를 가져다준다. 집 전체에 자연 환기가 이루어지면서 에어컨의 사용이 절약된다. 집안을 거닐다 보면, 1층 거실에서 꼭대기까지 바람이 시원하게 부는 것이 느껴진다. 풀이 무성한 외관은 열대 기후의 강렬한 햇살을 완화한다. 이 집은 ‘나무를 위한 집’이라는 건축가의 최신 주택 연작 중 하나다. 베트남의 녹지 부족은 홍수, 과열, 그리고 대기 오염과 같은 도시 내 환경 문제를 일으키는 원인으로도 잘 알려져 있다. 이에 대한 해결책을 제시하는 것은 건축가가 시급히 내놓아야 할 과제이다. 건축가는 자연 친화 주택을 가능한 많이 통합하려고 시도한다. 도시의 가장 작은 집에서도 공원을 만들고, 녹색 건물이 전 세계로 퍼지게 하는 데에 주력한다.
.

.
Project: Stepping Park House / Location: Ho Chi Minh City, Vietnam / Architect: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects) / Principal Architects: Vo Trong Nghia, Hidetoshi Sawa / Project Architects: Nguyen Van Thien / Contractor: Wind and Water House JSC / Site area: 252m2 / Gross floor area: 475m2 / Completion: 2018 / Photograph: ©Hiroyuki Oki(courtesy of the architect)