error: Content is protected !!

염전을 녹지로 바꾼 슬로베니아 코페르 중앙 공원

ENOTA l 에노타

.

.
New Koper Urban Park is set between Piranska Road and the Semedela Promenade, and between the Grande Canal and the area just beyond the city market in Koper, Slovenia.
As the city developed over the past decades, the former salt-pond area was gradually filled in, and the recovered land represented a major development potential for the town.

슬로베니아 항구 도시 코페르에 도시공원이 새로 들어섰다. 공원 주변으로 피란스카 도로와 세메델라 해변 산책로, 대운하가 지나며, 바로 옆에는 시장과 주차장도 있다.
원래 염전이었던 이 일대는 지난 10년간 도시가 발전을 거듭하면서 서서히 땅으로 채워졌고, 온전한 땅이 된 후에는 개발 가능성이 높은 지역으로 거듭났다.

.

.
가장 큰 특징은 산책로와 바다에 직접 면해있다는 점이다. 크게 두 군데로 나뉘어 있는 도시를 시각적으로든 기능적으로든 하나로 연결하려면, 산책로를 따라 포괄적이고 조화로운 개발을 해야 했다.
구시가지는 이미 빈틈없이 개발되어 넓게 탁 트인 공간을 확보하기 어려웠다. 뿐만 아니라 왁자지껄한 모임과 콘서트, 야간 행사는 인근 주민에게 피해를 끼칠 수 있었다. 이 모든 걸 가능케 할 새로운 공간으로는 지금의 부지가 적격이었다. 
.

.
The key characteristic of the area is the immediate connection with the promenade and the sea. Only a comprehensive and coordinated treatment of the entire belt along the promenade would be able, visually and functionally, to connect the two currently separate parts of the town into a logical whole.

Since the densely developed old town does not allow for a sufficient number of large open spaces, and since the architects understood that convivial bustle, concerts, and late-night events might disturb the residents in the immediate vicinity of such places, the placement of such a programme in this new area was all the more suitable.
.

.
The area of the new city park covers a sizeable portion of the wider site and its design can serve as a prototype for further interventions. The new intervention offers a uniform and attractive appearance, with an intensive hinterland greenery that breaks up the heterogeneity of the surrounding built structures.
The fusing of the elements of a city beach and a contemporary city park encourages the area’s residents and visitors to use the space in different ways.
The basic building blocks of the new city park are monolithic, undulating urban elements. Their controlled placement in the space in combination with a pronounced topography of green surfaces softly divides the whole of the park’s surface into individual introverted programme isles.

.

.
상당한 규모의 도심 공원은 앞으로 추가적인 개발 가능성을 염두에 둔 프로토타입으로 디자인되었다. 새로 개발된 부분에는 푸릇푸릇한 초목을 심어, 비슷비슷한 회색 건물 속에서도 조화롭고 매력적인 풍경을 만들어냈다.
해변과 공원이 어우러지는 이곳에서, 주민들과 방문객은 색다른 방식으로 공간을 활용할 수 있다. 구불구불한 모양의 대형 구조물이 공원의 기본을 이루는데, 잘 계산된 위치가 푸른 잔디밭과 어우러져 공원 전체를 소소한 부분으로 나누고 있다. 

유기적인 곡선형의 구조물들은 방문객이 앉아서 쉴 수 있는 의자가 되기도, 어린이들이 뛰어놀 수 있는 장애물 코스와 클라이밍 벽, 콘서트장, 놀이터, 독서 공간, 심지어 해안가 음식점의 배경 등으로 다양하게 활용된다.
바다와 가까운 점을 고려해 물과 관련된 다양한 요소로 곳곳을 꾸몄다. 연못과 지상 스프링클러, 간헐천, 물 분사장치, 폭포, 수상 플랫폼은 구조물과 조화를 이루어 활기 넘치는 공간을 이끌어내는 동시에 미래에 해변이 공원 내부로 확장될 수 있도록 유도한다. 

공원의 대부분에는 지중해에서 자라는 토착 식물을 심었다. 나무가 일렬로 배치된 공원 양쪽을 안쪽 지면보다 약간 높게 만들어, 각 공간에 그늘을 드리우고 혹시 모를 환경적 위험에 대비했다.
.

.
The organically designed urban elements form stands for viewers, an obstacle course for children, climbing walls, a backdrop to a seaside bar, a concert venue, a children’s playground, a reading area, and more. Due to the proximity of the sea, the programme zones are feature numerous water elements. A pond, ground sprinklers, a geyser, parabolic water jets, cascades and a water platform in combination with the variegated urban elements encourage an active use of the space and an expansion of the future beach towards the interior of the park.

The planted portion of the landscape design is laid out only with indigenous Mediterranean vegetation. The strategically arranged tall growth complements the existing tree lanes on both edges of the park, gives shade to the individual programme zones, and offers the park area additional protection from the impacts of the surroundings.

.
Project: Koper Central Park / Location: Koper, Slovenia / Architect: ENOTA / Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Gregor Vreš, Peter Karba, Polona Ruparčič, Peter Sovinc, Jakob Kajzer, Carlos Cuenca Solana, Nuša Završnik Šilec, Sara Mežik, Eva Tomac, Goran Djokić / Greenery: Spicy Garden / Collaborators: Ivan Ramšak s.p.(structural engineering), Nom biro(mechanical services), C Nom biro(electrical installations) / Client: Koper Municipality / Site area: 26,000m2 / Cost: EUR 3,000,000 / Design: 2016 / Completion: 2018 / Photograph: ©Miran Kambič(courtesy of the architect)