error: Content is protected !!

숲 속 네 잎사귀, 일본 카루이자와 주말 주택

KIAS

.

.
The villa is located in a forest in Karuizawa in Japan’s Nagano prefecture.
The privately-owned villa is designed to accommodate the owners and their friends in the rich natural environment of a mountain retreat 150 km away from Tokyo.

In order to make best use of the scenery and the natural light of the environment, each of the different living functions of the house faces its own specific, most desirable, orientation.

일본 도쿄에서 150km 떨어진 나가노현 가루이자와 숲에 개인 소유의 주말 별장이 들어섰다.
산악 휴양지의 풍부한 자연환경 속에 자리한 별장은 눈 앞에 펼쳐지는 풍경과 햇빛을 최대한 끌어들이려 했다.
집안의 각기 다른 기능은 명확하면서도 가장 바람직한 방향으로 구성되었다.
.

.

.
주택은 세 개의 건물이 엇갈려 배치된 모습이다. 크게 공용 공간과 집주인을 위한 전용 공간, 그리고 손님들이 묵는 공간으로 구분된다.

기존에 있던 나무들을 피해 건물을 배치했는데, 현장에서 조립해 하나의 건물로 연결했다. 거실과 식당은 남동쪽을 향해 있어 낮 동안 밝은 실내 환경을 조성한다.

서쪽을 향한 집주인의 침실과 욕실은 숲과 마주하여 프라이버시를 보호하는 동시에 바로 앞에서 자연 풍경을 감상할 수 있다.
.

.
각 기능에 따라 공간에 변화를 주기 위해 지붕은 부드럽게 비틀린 나뭇잎처럼 굽은 면으로 설계했다. 오목하고 볼록한 모양의 지붕을 조합하여, 높은 천장의 넓은 공간서부터 내향적이고 작은 방까지 공간에 다양한 재미를 주었다.

모든 지붕은 곧은 합판으로 된 목재장선을 연속적으로 배열하여 유기적인 구조를 구축하는 규칙적인 표면을 만들었다. 나란한 목재장선이 천장에 노출되어 각 생활 공간의 역동적인 분위기를 더욱 두드러지게 한다.

주위의 환경적인 맥락을 고려해 이에 적합한 유기적인 지붕을 만들고 다양한 생활 공간의 집합체로서 건물을 완성했다. 외관은 자연환경과 조화를 이루며 나아가 지역 경관과도 완벽하게 어우러진다.
.

.
Living and dining spaces face south-east for a brighter interior, while the master bedroom and bathroom face west, towards the forest, offering privacy and scenery. These different compartments are assembled into three interconnected volumes that are placed on-site among the pre-existing trees.

In order to form a variable cross-section suitable for each function, roofs were designed with curved surfaces, like gently twisting leaves.

A combination of concave and convex roof forms, configures from a high-ceilinged, expansive, space to the more introverted, compact, rooms.
.

.
Every roof has been designed as a ruled surface, in which straight laminated veneer lumber joists are arranged continuously to form an organic geometry.
A series of wooden joists is exposed on the ceiling, highlighting the dynamic spatial characters of each living space.

This design process that responds to its environmental context has produced multiple organic roofs, and established the villa’s architecture as an aggregate of diverse living spaces. The appearance of the villa blends in harmoniously with the natural surroundings and is perfectly integrated to the local landscape.
.

.
Project: Four Leaves Villa / Location: Karuizawa, Nagano, Japan / Architect: KIAS / Structural engineer: Building Structure Institute, Tokyo / Construction: Sasazawa Kensetsu / Use: Weekend house / Site area: 1,127m2 / Bldg. area: 225m2 / Structure: Timber structure / Completion: 2018.7 / Photograph: ©Norihito Yamauchi(courtesy of the architect)