error: Content is protected !!

애플 파크의 새로운 관문, 애플 파크 방문자 센터

Foster + Partners | 포스터 앤 파트너스

.

.
Located along Tantau Avenue, the new Visitor Center is designed as an exclusive public gateway to Apple Park. It features an expansive roof terrace with stunning views of the main building that offers a unique glimpse into Apple Park. Nestled within a carefully planted olive grove, an exceptionally transparent envelope sits below a floating carbon-fiber roof, which cantilevers over outdoor seating areas on either side. Its softly lit timber soffit gives the interior an inviting warmth, while the full height glazing dematerializes the building volume.

미국 캘리포니아 쿠퍼티노에 자리한 애플의 새로운 본사 애플 파크. 단지 외곽을 지나는 탄토 거리 옆에 들어선 방문자 센터는 애플 파크에서 유일한 공공 관문의 역할을 하고 있다. 정갈하게 심어진 올리브 과수원 안에 자리한 센터는 유난히도 투명한 유리 벽 위로 탄소 섬유 지붕이 떠 있는 듯한 모습이다. 벽 밖으로 튀어나온 캔틸레버는 바깥에 놓인 벤치의 지붕이 되어준다. 부드러운 목재로 덮인 바닥은 실내에 따뜻한 분위기를 만들고, 지붕까지 통으로 된 유리는 건물의 볼륨을 알아볼 수 없게 만든다. 겉보기에 공중에 떠 멈춰있는 듯한 센터는 애플의 대표 제품을 만드는 것과 같은 기계로 가공하고 마무리했다.
.

.
지붕 위에 마련된 넓은 테라스에서는 방문객들이 애플 파크의 탁 트인 전망과 그 중심에서 존재감을 드러내고 있는 본관을 자세히 살펴볼 수 있다. 녹음이 무성한 공원을 배경 삼아 사람들은 사진을 찍으며 휴식을 취할 수 있다. 얇게 구부러진 탄소 섬유판을 정밀하게 조립해 만든 지붕은 테라스에 그늘을 제공한다. 방문자 센터에서는 이곳에서만 판매하는 애플의 제품을 기념품으로 구입할 수 있다. 센터 남쪽 끝에는 누워 쉴 수도 있는 카페가 자리하며, 애플 파크를 둘러싸고 있는 초록빛의 캘리포니아 풍광을 즐길 수 있다. 본관의 여러 요소가 센터에 일부 고스란히 적용되어 애플 파크 전체를 아우르는 정밀함을 엿볼 수 있다. 이를테면, 계단 디자인은 본사 건물과 비슷한 석영 석재로 마감됐고, 카페 안의 수조는 메인 식당과 같은 대리석으로 만들어졌다.
.

.
Visitors are greeted with a large scaled model of Apple Park – seemingly suspended in mid-air – milled and finished by the same machines that create Apple’s signature products. Visitors also have the opportunity to get a closer look at the main building from the roof terrace of the Visitor Center, which offers an unmatched panoramic view of Apple Park. A delicate screen of thin, curved, carbon-fiber fins shades the terrace, where people can relax and take photos against the lush backdrop of the park. Special Apple merchandise, exclusive to the Visitor Center, is available as souvenirs. At the southern end of the Visitor Center is a café – a place of relaxation and repose, where visitors can enjoy the verdant Californian landscape that surrounds Apple Park. Several elements from the main building are replicated at the Visitor Center to give people a taste of the precision detailing used throughout the site. For instance, the design of the staircases is inspired by similar ones in the main building, clad with the same quartz stone, and the countertop at the café is made with the same marble as the main restaurant.
.

.
Project: Apple Park Visitor Center / Location: Cupertino, USA / Architect: Foster + Partners / Completion: 2017 / Photograph: ©Nigel Young(courtesy of the architect)